Achtergrondartikelen


Bijlsma, M. (2006) Publieke participatie in de Kaderrichtlijn Water: hoe nemen we de burger mee?
Afstudeerscriptie Milieu-Natuurwetenschappen aan de Open Universiteit waarin gezocht wordt naar antwoord op de vraag hoe aan het proces van communicatie en publieke participatie vorm gegeven kan worden om aan de kaderrichtlijnen te voldoen alsmede wat de rol van burgerparticipatie daarin is. Op de persoonlijke website van de auteur.

Bosch, M. van den, & Zweekhorst, P. (2007). Interactief beleid bij gemeenten [43 KB]
Ongepubliceerd artikelfragmenten over interactieve beleidsontwikkeling bij gemeenten.

Instituut voor Publiek en Politiek (2000). Internetgereedschappen voor interactieve beleidsvorming.
Pagina's op de site van United Knowledge Internet voor de publieke sector met tools voor interactieve beleidsvorming. Zoals: Een overzicht van een aantal producten dat op de markt verkrijgbaar is (inclusief verschillen en overeenkomsten); hulp bij het kiezen van het meest geschikte soort gereedschap; een aantal tips voor het inzetten van internetgereedschappen bij interactieve beleidsvorming .

Schnabel, P. (SCP, 2001). Bedreven en gedreven: Een heroriëntatie op de rol van de Rijksoverheid in de samenleving, Introductie bij het beleidsplan
Inleiding van het SCP bij "Bouwstenen voor toekomstig beleid" van het Kabinet Balkenende. In deze inleiding wordt het 4-R model wordt geintroduceerd en uitgelegd. De 4 R-en zijn: Richting, Resultaat, Ruimte en Rekenschap. Aangetroffen op de website van Ministerie van Algemene Zaken

Vos, M. (2003). Kwaliteitsmeter Communicatie Gemeenten
Cahier 28 van Faculteit Communicatie & Journalistiek van Hogeschool van Utrecht over het meten van de kwaliteit van de communicatie bij gemeenten met behulp van de Balanced Scorecard voor communicatie van Vos & Schoemaker.
Vos, M. (2004). Handleiding Communicatie-Kwaliteitsmeter Gemeenten
Handleiding bij de communicatiekwaliteitsmeter, een instrument om de kwaliteit van communicatie te meten in organisaties. Gebaseerd op de Balanced Scorecard voor Communicatie van Vos & Schoemaker. Op de site van School voor Communicatiemanagement van Hogeschool van Utrecht.

Wiggins, J. (2003). Motivation, ability, and opportunity to participate: A reconceptualization of the RAND-model of audience development
Wiggins borduurt verder op het RAND-model om pulbieksgroepen te segmenteren. Ze onderscheidt drie soorten publiek: participating, inclined to participate en disinclined to participate.

Woerkum, C. van (2002). Overheid en communicatie
Artikel over overheidscommunicatie tbv de toenmalig commissie Wallage (Toekomst overheidscommunicatie). In het artikel worden twee vragen beantwoord: 1) wat is overheidscommunicatie en 2) welke domeinen horen bij overheidscommunicatie? Van Woerkum onderscheidt 4 domeinen van overheidscommunicatie: 1) communicatie in het kader van beleidsvorming, 2) communicatie ter effectuering van beleid, 3) communicatie als een gewenste voorziening tbv wat een burger behoeft met betrekking tot informatie, educatie en hulp en 4) ten behoeve van maatschappelijke probleemoplossing.


Contact